Mezőségi adományút

Angyalnak lenni jó!

2012. december 22-én az Erdélyi Magyarok Alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozott egyesületünk, melynek keretében az erdélyi Mezőségre vittünk adományt. Az adományútról leghitelesebben az erdélyi lelkész Vetési László írt. Részlet a levélből:

„Az arcok, ahol megfordultunk, üzennek, köszönnek mindent. Botladozó szavú magyarok között jártunk, de a tekintet, a mosoly és a kézfogás melege mind-mind a hála jele. Láthattatok gyermekeket, akikhez alig jut el ajándék, vagy enni is alig van mit. Időseket, akik évtizedek óta nem kaptak senkitől semmit. Küzdő, meg nem hátráló lelkészeket, pedagógusokat. És az az ajándék, amivel Ti érkeztetek, még ha ismerős is, teljesen más. Jelkép és üzenet. Mert ezt Ti hoztátok, „onnan”, az „Anyaországból”, ami azt is jelenti: szent, mert az Édesanya küldte! Ez már azt is üzeni: érdemes hűséggel kitartani!

Kedves testvérek, adakozók, társaink a kézfogásban. Angyalok voltatok, mert áldáshozók vagytok közöttünk. Köszönet érte, és áldjon meg az Úr ezért titeket is egy boldog új évvel!”

Kedves Látogatók, Segíteni Szándékozók!

Egyesületünk a kitűzött célokat közhasznú tevékenységként, nyereség-és vagyonszerzési cél nélkül, közhasznú egyesület formájában végezzük, a fentiekben meghatározott célokat pályázatokból, támogatásokból és a befizetett tagdíjakból tudjuk megvalósítani.

Annak érdekében, hogy továbbiakban is segítséget tudjuk nyújtani a rászorulóknak határon innen és túl, szükségünk lenne további támogatókra.

2012. szeptember 1-jétől éltbe lépett a non-profit szervezeteket is érintő új adományozási és adó törvény, mellyel segítségünkre tudnak lenni, amennyiben módjukban áll.

Egy kis segítség a döntéshez:

Mi számít közcélú adománynak?

Közcélú adománynak minősül a belföldi székhelyű, közhasznú, illetve a kiemelten közhasznú szervezetek számára ingyenesen, illetve visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatás-pénz, tárgyi eszköz, esetleg szolgáltatás-amelyet a szervezet a közhasznú tevékenységének folytatásához, illetve a közfeladat ellátásához használhat fel.

Mely támogatás csökkenti az adományozó adóalapját?

Az összevont adóalapot csökkenti az a közcélú adomány, amely betegségmegelőző és gyógyító, szociális, kulturális, oktatási ellátást; a sportot, a vallást és hitéletet; az öregekkel, a hátrányos helyzetűekkel, a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, a hátáron túli magyarsággal kapcsolatos célok megvalósítását; környezetvédelmi, természetvédelmi, gyermek-és ifjúságvédelmi cél megsegítését szolgálja.

Magánszemély esetében az adomány nem az adóalapot csökkenti, hanem az abból kiszámolt adót. Ebben az esetben adókedvezmény csak pénzbeli adomány esetében érvényesíthető, tehát magánszemély természetbeni vagy szolgáltatás adományozása esetében kedvezményt nem vehet igénybe.

Egyéni vállalkozók esetében a magányszemélyekre vonatkozó szabályozást kell figyelembe venni.

A kedvezmény mértéke:

Közhasznú szervezetek támogatása esetén az adózás előtti eredményt csökkenti az adomány teljes összege, de a kedvezmény ebben az esetben is csak az adózás előtti eredmény 20%-a erejéig érvényesíthető. Magánszemély esetében az adócsökkentés mértéke a közhasznú szervezet számára befizetett összeg 30%-a, de maximum 50 ezer Ft. Ahhoz, hogy az adományozó az általa nyújtott támogatás után az adókedvezményt igénybe vehesse, az adományozott szervezet által kiállított igazolásra van szüksége. Igazolás kizárólag a közhasznú célok megvalósítására adott adományokról állítható ki. A törvény szerint csak közhasznú, illetve kiemelten közhasznú szervezeteknek nyújtott támogatás után vehető igénybe kedvezmény, ezért ilyen igazolást is csak közhasznú, illetve kiemelten közhasznú szervezetek állíthatnak ki.

Számlaszámunk: 10702064-67264229-51100005 CIB BANK ZRT.

Adószámunk:18282113-1-09

Segítő szándékot előre is megköszönve Baráti szeretettel:

Tóthné Berekméri Dalma
egyesület elnöke
tel: 06-20/343-3467

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .