Széchenyi 2020

Kedvezményezett neve:

Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület

Projekt címe:

RÓLATOK SZÓL

Projekt azonosítószám:

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

Támogatás összege: bruttó 5.984.060 Ft
Támogatás mértéke: 100%, utófinanszírózás

A Projekt megvalósítási idõszakának kezdõ idõpontja: 2019.11.01.
A Projekt fizikai befejezésének napja: 2021.08.31.

Projekt célja:

Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a társadalmi együttműködés erősítés elősegítését a társadalmi aktivitás fokozásával, a közösségek megerősítésével, szemléletformáló programokkal. A városok kulturális és közösségi életének megújítása, illetve közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, a helyi közösség fejlesztését támogató stratégiák mentén.

Ezen a célterületen érezhető legjobban a lakosság igénye a kulturális és szabadidős programok, családi programok megvalósítása iránt. Itt található az a helyi közösség, amely képes ennek érdekében tenni és összefogni.

A projekt fő célja a célterületi lakosok képességeinek és készségeinek a fejlesztésével, a projekt iránymutatásával a helyi erőforrások figyelembevételével, a későbbiek folyamán az itt élők képessé váljanak az igényeiknek megfelelő programok, rendezvények tervezésére és megvalósítására.

A megfogalmazott célok elérésének eszköze Debrecen város kulturális és közösségi életének megújítása, közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítása és elterjesztése a helyi lakosság, és Debrecen Város Önkormányzatának együttműködésével.

A projekt keretében a meglévő szakmai tudás mellett a korszerű eszközök beszerzésével, kialakulhat a családi programokhoz szükséges fejlett, modern infrastrukturális háttér, ami elősegíti a magas szintű közösségi aktivitás elérését, kedvezően befolyásolva a település népességmegtartó képességét és erősíti a helyi identitást.

 


Halápon a Gyerekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

2020. október 3-án első alkalommal szerveztük a “SZÜRET MÁSKÉPPEN” hagyományőrző rendezvényünket.

A program neve nem rendhagyó, de azért adtuk neki ezt a nevet, mert itt Halápon, mi másképpen “szüretelünk”. Nincsenek szőlőskertek, borászatok, nincs akkora hagyománya a szőlő préselésnek. A föld adta “javakat”, mi másképpen szüreteljük. Itt a földművelés és állattartás ami régen is, és napjainkban is jellemző, ezért ez a nap a gazdáké!

A traktor kiállítás és régi földműves eszközök mellett, kis állatok is bemutatásra kerültek, a gyerekek legnagyobb örömére. Jöttek olyan gazdák, akik a már feldolgozott állatokból készítettek finomságot, láthatták a kilátogatók, hogy nyúzzák meg a birkát, és kóstolhatták a messze híres balmazújvárosi slambucot, és mind egy szálig elfogyott a sült krumpli hagymalekvárral. A gasztronómia itt messze nem ért véget, hiszen készült sertésből is szárnyasból is finomság. A gyerekek örömére készült óriás palacsinta és fánk is. A vásári hangulathoz nem csak a halápi gazdák járultak hozzá, meghívásunkra velünk voltak a mikepércsi Kemence Zug és a Tóth Méhészet is. Kínálta portékáját a Balmazportéka -Száraztészta és Krizsán Laura kézműves szappan készítő. A színpadon néptánc, népzene, pajzán mesék színesítették a rendezvényt. A GAZDAOLIMPIA is sikert aratott a fiatalok körében. A NŐS – NŐTLEN foci mindig vonza a nézőket, de ebben az esetben az idősebbek pályára lépése tovább fokozta a hangulatot. A kicsik számára is biztosítottuk a felhőtlen szórakozást, ugrálóvár, állatsimogató, és táncra perdülhettek az Aqua Manókkal, akik a legügyesebbeket megajándékozták.

Igazi vásári forgatag alakult kis a halápi sportpályán, ahol minden idelátogató megtalálta a kedvére valót, és a családias hagngulatu beszélgetések, szakmai tanácsok megosztása tovább fokozták ezt napot. A nap levezetéseként táncház hívogatta a vendégeket. Ezen a napon közel 300 fő látogatott ki a halápi sportpályára.

Debrecen, 2020. október 5.


Halápon a Gyerekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

A kialakult vírushelyzet és rossz időjárás miatt csak harmadik nekifutásra, 2020. augusztus 1-én sikerült a halápi gyermeknapot megtartani. Lassan indult a nap, talán nem is hitték az emberek, hogy tényleg lesz gyermeknap. Dél körül azonban beindult az élet a halápi sportpályán.

Sorra érkeztek a fellépők. Sok zenés, táncos produkció szórakoztatta a nézőket, de volt kézműves foglalkozás, lovasbemutató, biciklis bravúrok, újdonságnak számítottak a légtornász lányok és nagy figyelem övezte az ír sztepp táncosokat is.

Tapsolhattunk Haláp büszkeségének, Ladányi Benedeknek is, aki énekelt és citerázott nekünk. A gyerekek nagy kedvencei az Aqua Manók is megmozgatták a gyerekeket, az apró mazsorettek pedig úgy néz ki, hogy “ellopták”, a mi kis apróságaink szívét a színpadi produkciójukkal.
A Debreceni Népi Együttes az idősebb korosztályt perdítette táncra, a fiatalokat pedig táncházra buzdították.

Az ugrálóvárat és egy rodeó bikát is kipróbálhattak az érdeklődők. Pihenésképpen egy tál meleg étellel is kedveskedtünk. Estéhez közeledve fokozódott a buli hangulat, még, az egész nap ugra-bugráló gyereknél sem hagyott alább. Nagyon jó hangulatban fogadtuk a Capuccino együttest, akik Zánkáról autóztak hozzánk, akik, a jól megalapozott hangulatot még tovább tudták fokozni.

A gyermeknap zárásaként késő estig szólt a zene a zenészeknek köszönhetően, így, aki még nem fáradt el kellőképpen a nap folyamán, az a színpad előtt rophatta a táncot.

A nap folyamán a rendezvényt több, mint 200 fő látogatta.

Debrecen, 2020. augusztus 02.


Halápon a Gyerekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

2019. december 1. Advent első vasárnapja, és egyben a Halápon élők életében az első közös adventi gyertya gyújtás is.
A halápi sportpályán lévő színpad ünnepi öltözéket kapott,- amennyire a szeles, és hideg időjárás engedte-, elhelyeztük a fenyőfát, illetve a többi dekorációs elemet, így halk karácsonyi zene, gőzölgő tea, forralt bor illata várta a pályára kilátogatókat.

Az első adventi gyertyát Dr. Papp László polgármester úr, Kovács István Haláp önkormányzati képviselője, Dr. Krakomperger Zoltán a Debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa, Pécsi József Megtestesülés Plébánia akolitus és Berekméri Dalma a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke gyújtották meg.
Gyertyagyújtást követően az ünnepi műsort a halápi óvodások kezdték. Az énekes, verses előadásuk sikert aratott.
Az apróságokat követően a JAZZ FIVE együttes karácsonyi koncertje melengette szívünket, miközben frissen sült kenyérlángost, pogácsát és édes süteményt kínáltunk.
Nagy érdeklődéssel várták a nézők Ladányi Benedeket és Hűse Krisztinát, hiszen a Ladányi fiú, Haláp szülötte.
Remek hangulatot varázsoltak a fiatalok színpadra, többször visszatapsolták őket.

A nem éppen kellemes időjárás ellenére sokan, több mint 100 fő látogatott ki az eseményre, a beszélgetések, illetve a meghívott vendégeink nyilatkozatából is megtudtuk, hogy nagyon örültek az új kezdeményezésnek.

Debrecen, 2019. december 02.