Széchenyi 2020

Kedvezményezett neve:

Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület

Projekt címe:

RÓLATOK SZÓL

Projekt azonosítószám:

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

Támogatás összege: bruttó 5.984.060 Ft
Támogatás mértéke: 100%, utófinanszírózás

A Projekt megvalósítási idõszakának kezdõ idõpontja: 2019.11.01.
A Projekt fizikai befejezésének napja: 2021.08.31.

Projekt célja:

Magyarország Kormánya a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a társadalmi együttműködés erősítés elősegítését a társadalmi aktivitás fokozásával, a közösségek megerősítésével, szemléletformáló programokkal. A városok kulturális és közösségi életének megújítása, illetve közösségfejlesztést és helyi identitástudatot elősegítő, elsődlegesen kulturális és közösségi tartalmú, a helyi közösség fejlesztését támogató stratégiák mentén.

Ezen a célterületen érezhető legjobban a lakosság igénye a kulturális és szabadidős programok, családi programok megvalósítása iránt. Itt található az a helyi közösség, amely képes ennek érdekében tenni és összefogni.

A projekt fő célja a célterületi lakosok képességeinek és készségeinek a fejlesztésével, a projekt iránymutatásával a helyi erőforrások figyelembevételével, a későbbiek folyamán az itt élők képessé váljanak az igényeiknek megfelelő programok, rendezvények tervezésére és megvalósítására.

A megfogalmazott célok elérésének eszköze Debrecen város kulturális és közösségi életének megújítása, közösségi alapú gazdaságfejlesztési módszertanok kialakítása és elterjesztése a helyi lakosság, és Debrecen Város Önkormányzatának együttműködésével.

A projekt keretében a meglévő szakmai tudás mellett a korszerű eszközök beszerzésével, kialakulhat a családi programokhoz szükséges fejlett, modern infrastrukturális háttér, ami elősegíti a magas szintű közösségi aktivitás elérését, kedvezően befolyásolva a település népességmegtartó képességét és erősíti a helyi identitást.

 


Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

2021.07.26-2021.07.31-ig szerveztük meg a halápi gyermektábort. A gyermektábort első körben az Erdélyből érkező szárhegyi gyermekotthon gyerekeivel közösen szerettük volna megvalósítani, de sajnos a vírushelyzet ezt most nem tette lehetővé, így nélkülük valósult meg a rendezvény. A táborba 30 kisgyermek érkezett Halápról, szociális helyzetüket tekintve hátrányos helyzetűek. Ennek ismeretében az étkezéseknél ezt is figyelembe vettük, becsempésztük egy kis édességet, több alkalommal pedig gyümölcsöt is, ami igazán jól jött a nagy melegben.

A programjaink alkalmával minden esetben legalább 3 fő segítő volt, aki segítette a programvezető munkáját.

Élményekben gazdag 6 napot tudhatunk magunk mögött. Először jártak nálunk ilyen kicsik a táborunkban.

A napi programokat úgy állítottuk össze, hogy délelőtt és délután is voltak foglalkozások, minden nap kreatív foglalkozás is, külön a kicsiknek és külön a nagyoknak is. Fontosnak tartottuk a finom mozgások segítését, ez még az óvodások esetében nagyon fontos. Odafigyeltünk arra is, hogy tanuljanak is valamit, halljanak valami érdekességet is. Voltak érzékenyítő programjaink is, járt nálunk egy látássérült fiatalember, akivel nagyon hamar megbarátkoztak, remek délelőttöt töltöttek el vele. Segítő kutyát is megcsodálták, megdolgoztattuk. Idéztünk történelmi korokat, többször beszélgettünk a környezetünkről az állatokról, és vetítéssel, interaktív foglalkozással tettük színesebbé az „oktatást”.

A tábor fénypontja az állatkerti séta és a vidámparki „bulizás” volt. Az állatkertben kaptunk idegenvezetést, és elsősorban olyan állatokat látogattunk meg, amelyeket még a gyerekek nem láttak más látogatás alkalmával. Az idegenvezető különböző „mutatványokon” keresztül ismertette meg velünk a ritkán látott állatokat.

A tábor utolsó napjára meghívtuk és vártuk a 0-3 év közötti halápi babákat a szülőkkel közösen. Zenepedagógus segítségével zártuk az igazán mozgalmasra sikeredett táborunkat.

Debrecen, 2021.08.01.


Halápon a Gyerekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

2020. október 3-án első alkalommal szerveztük a „SZÜRET MÁSKÉPPEN” hagyományőrző rendezvényünket.

A program neve nem rendhagyó, de azért adtuk neki ezt a nevet, mert itt Halápon, mi másképpen „szüretelünk”. Nincsenek szőlőskertek, borászatok, nincs akkora hagyománya a szőlő préselésnek. A föld adta „javakat”, mi másképpen szüreteljük. Itt a földművelés és állattartás ami régen is, és napjainkban is jellemző, ezért ez a nap a gazdáké!

A traktor kiállítás és régi földműves eszközök mellett, kis állatok is bemutatásra kerültek, a gyerekek legnagyobb örömére. Jöttek olyan gazdák, akik a már feldolgozott állatokból készítettek finomságot, láthatták a kilátogatók, hogy nyúzzák meg a birkát, és kóstolhatták a messze híres balmazújvárosi slambucot, és mind egy szálig elfogyott a sült krumpli hagymalekvárral. A gasztronómia itt messze nem ért véget, hiszen készült sertésből is szárnyasból is finomság. A gyerekek örömére készült óriás palacsinta és fánk is. A vásári hangulathoz nem csak a halápi gazdák járultak hozzá, meghívásunkra velünk voltak a mikepércsi Kemence Zug és a Tóth Méhészet is. Kínálta portékáját a Balmazportéka -Száraztészta és Krizsán Laura kézműves szappan készítő. A színpadon néptánc, népzene, pajzán mesék színesítették a rendezvényt. A GAZDAOLIMPIA is sikert aratott a fiatalok körében. A NŐS – NŐTLEN foci mindig vonza a nézőket, de ebben az esetben az idősebbek pályára lépése tovább fokozta a hangulatot. A kicsik számára is biztosítottuk a felhőtlen szórakozást, ugrálóvár, állatsimogató, és táncra perdülhettek az Aqua Manókkal, akik a legügyesebbeket megajándékozták.

Igazi vásári forgatag alakult kis a halápi sportpályán, ahol minden idelátogató megtalálta a kedvére valót, és a családias hagngulatu beszélgetések, szakmai tanácsok megosztása tovább fokozták ezt napot. A nap levezetéseként táncház hívogatta a vendégeket. Ezen a napon közel 300 fő látogatott ki a halápi sportpályára.

Debrecen, 2020. október 5.


Halápon a Gyerekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

A kialakult vírushelyzet és rossz időjárás miatt csak harmadik nekifutásra, 2020. augusztus 1-én sikerült a halápi gyermeknapot megtartani. Lassan indult a nap, talán nem is hitték az emberek, hogy tényleg lesz gyermeknap. Dél körül azonban beindult az élet a halápi sportpályán.

Sorra érkeztek a fellépők. Sok zenés, táncos produkció szórakoztatta a nézőket, de volt kézműves foglalkozás, lovasbemutató, biciklis bravúrok, újdonságnak számítottak a légtornász lányok és nagy figyelem övezte az ír sztepp táncosokat is.

Tapsolhattunk Haláp büszkeségének, Ladányi Benedeknek is, aki énekelt és citerázott nekünk. A gyerekek nagy kedvencei az Aqua Manók is megmozgatták a gyerekeket, az apró mazsorettek pedig úgy néz ki, hogy „ellopták”, a mi kis apróságaink szívét a színpadi produkciójukkal.
A Debreceni Népi Együttes az idősebb korosztályt perdítette táncra, a fiatalokat pedig táncházra buzdították.

Az ugrálóvárat és egy rodeó bikát is kipróbálhattak az érdeklődők. Pihenésképpen egy tál meleg étellel is kedveskedtünk. Estéhez közeledve fokozódott a buli hangulat, még, az egész nap ugra-bugráló gyereknél sem hagyott alább. Nagyon jó hangulatban fogadtuk a Capuccino együttest, akik Zánkáról autóztak hozzánk, akik, a jól megalapozott hangulatot még tovább tudták fokozni.

A gyermeknap zárásaként késő estig szólt a zene a zenészeknek köszönhetően, így, aki még nem fáradt el kellőképpen a nap folyamán, az a színpad előtt rophatta a táncot.

A nap folyamán a rendezvényt több, mint 200 fő látogatta.

Debrecen, 2020. augusztus 02.


Halápon a Gyerekekért Közhasznú Egyesület
4078 Debrecen-Haláp, Sármány u. 11.
Tárgy:”RÓLATOK SZÓL”
Projekt azonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01270

BESZÁMOLÓ

2019. december 1. Advent első vasárnapja, és egyben a Halápon élők életében az első közös adventi gyertya gyújtás is.
A halápi sportpályán lévő színpad ünnepi öltözéket kapott,- amennyire a szeles, és hideg időjárás engedte-, elhelyeztük a fenyőfát, illetve a többi dekorációs elemet, így halk karácsonyi zene, gőzölgő tea, forralt bor illata várta a pályára kilátogatókat.

Az első adventi gyertyát Dr. Papp László polgármester úr, Kovács István Haláp önkormányzati képviselője, Dr. Krakomperger Zoltán a Debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa, Pécsi József Megtestesülés Plébánia akolitus és Berekméri Dalma a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke gyújtották meg.
Gyertyagyújtást követően az ünnepi műsort a halápi óvodások kezdték. Az énekes, verses előadásuk sikert aratott.
Az apróságokat követően a JAZZ FIVE együttes karácsonyi koncertje melengette szívünket, miközben frissen sült kenyérlángost, pogácsát és édes süteményt kínáltunk.
Nagy érdeklődéssel várták a nézők Ladányi Benedeket és Hűse Krisztinát, hiszen a Ladányi fiú, Haláp szülötte.
Remek hangulatot varázsoltak a fiatalok színpadra, többször visszatapsolták őket.

A nem éppen kellemes időjárás ellenére sokan, több mint 100 fő látogatott ki az eseményre, a beszélgetések, illetve a meghívott vendégeink nyilatkozatából is megtudtuk, hogy nagyon örültek az új kezdeményezésnek.

Debrecen, 2019. december 02.